Lemon Rice or எலுமிச்சை
சாதம்
Making variety rice are always easy and
simple especially when you are not in a mood to cook. If you have your rice
cooked ready you can make this Lemon
rice in just 5 minutes.
Watch Video
recipe in ENGLISH
Subscribe here for weekly
updates to my youtube English channel Deeps Kitchen
Watch video recipe in TAMIL
Subscribe here for weekly
updates to my youtube tamil channel DeepsTamilKitchen
Ingredients
Oil – 1 tbsp
Mustard seeds
– 1 tsp
Channa dal –
1 tbsp
Hing or
asepotida – ¼ tsp
Curry leaves –
1 spring
Red chilli –
1
Garlic – 3 pods
[ Cut into round shape]
Onion – 1 medium
size chopped
Turmeric – 1
tsp
Lemon juice –
3 TBSP
Cooked rice –
1 cup
Salt to taste
Sesame oil –
1 tsp
Roasted
peanuts – 1 tbsp
தேவையான பொருட்கள்
எண்ணெய் - 1 Tbsp
கடுகு - 1 tsp
கடலைபருப்பு - 1 tbsp
பெருங்காயம் - ¼ தேக்கரண்டி
கருவேப்பிலை - 1 கொத்து
சிவப்பு மிளகாய் - 1
பூண்டு - 3 பல் [வட்ட வடிவில் வெட்டப்பட்டது]
வெங்காயம் - 1 நடுத்தர அளவு வெட்டப்பட்டது
மஞ்சள் - 1 tsp
எலுமிச்சை சாறு - 3 Tbsp
சமைத்த அரிசி - 1 கப்
உப்பு
எள் எண்ணெய் - 1 tsp
வறுத்த வேர்கடலை - 1 tbsp
எண்ணெய் - 1 Tbsp
கடுகு - 1 tsp
கடலைபருப்பு - 1 tbsp
பெருங்காயம் - ¼ தேக்கரண்டி
கருவேப்பிலை - 1 கொத்து
சிவப்பு மிளகாய் - 1
பூண்டு - 3 பல் [வட்ட வடிவில் வெட்டப்பட்டது]
வெங்காயம் - 1 நடுத்தர அளவு வெட்டப்பட்டது
மஞ்சள் - 1 tsp
எலுமிச்சை சாறு - 3 Tbsp
சமைத்த அரிசி - 1 கப்
உப்பு
எள் எண்ணெய் - 1 tsp
வறுத்த வேர்கடலை - 1 tbsp
Method
Place pan on
your stove and add oil.
Once hot, add
mustard seeds. Allow to pop- up.
Add channa
dal and fry till golden brown.
Add hing,garlic,curry
leaves, red chilli and fry for 2 minutes till raw flavor goes.
Add onion and
turmeric and sauté till transparent.
Add lemon
juice and let it to sizzle for 30 seconds. Switch off the stove .
To your
cooked rice, add salt as per taste, sesame oil and roated peanuts. Mix them
well.
Add lemon
mixture and give it a mix till well combined and your lemon rice is ready.
Tips :
Let the rice
cooled down completely and then mix with lemon mixture. If you mix while it is
hot, it may break and ruin the dish.
While
squeezing the juice from lemon, squeeze it gently. Dont squeeze too much, then
the bitter taste from skin would come in juice and your rice may bitter in
taste.
Let the lemon
rice to rest for 2 hours before serving so that the lemon flavor will
incorporate well into the rice that makes the rice really flavor full.
Try it and let
me know your feedback. Watch video recipe for better understanding.
Watch other delicious recipes in my youtube
channel DEEPS KITCHEN
Youtube English channel [ deeps Kitchen]
youtube Tamil Channel [Deeps Tamil Kitchen]
Like and follow me on
face book
Add me to your circles in google plus
For Printable recipe with detail ingredient
with measurement join my blog
My natural beauty tips channel in YOUTUBE
StarNaturalBeauties
|
Thanks and happy cooking
Deepa Suresh
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.